Home » Blogging » Het best bewaarde geheim: de Surinaamse keuken

Het best bewaarde geheim: de Surinaamse keuken

Surinaams eethuis Venray

 

Suriname heeft een divers landschap en een al even gevarieerde keuken. Met de verschillende etnische groepen waaruit de bevolking bestaat, is er een grote verscheidenheid aan gerechten om uit te kiezen. De meesten van ons kennen Surinaams eten als roti, dat in het Engels ook wel callaloo wordt genoemd. Het Surinaams eethuis Venray is een klein, maar fijn restaurant. Maar we weten niet dat dit hoofdbestanddeel van onze dagelijkse voeding nog veel meer omvat. Het land is de thuisbasis van vele stammen, waaronder Taikeno, Javaanse en Indo-Caribische gemeenschappen, allemaal met hun eigen keukens en gerechten. Laten we verkennen wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.

Taikeno eten

Taikeno is de grootste stam in Suriname, en een hoofdvoedsel van het volk van deze stam is eten. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de belangrijkste ingrediënten rijst en vis. De rijst wordt in feite niet gestoomd en wordt "pygrice" genoemd. Het gerecht wordt bereid met kokosmelk, zodat het een zoetzure smaak heeft. Er zijn ook andere groenten, zoals yam, groene bonen, tomaten en uien. De beste manier om eten te eten is met een pindasaus of curry. Vis is ook een veel voorkomend ingrediënt in andere Surinaamse gerechten. Vis wordt vaak op verschillende manieren bereid, zoals in een pittige curry, gebakken of in een stoofschotel.

Indo-Caribisch eten

Indische immigrantengemeenschappen vormen een groot deel van de bevolking in Suriname. Vanuit de Indo-Caribische gemeenschap zijn veel traditionele gerechten te vinden. Een die bekend is, is eten. Dit is de Indiase versie van roti, waarbij de roti heel dun is en gevouwen als een taco. Het wordt traditioneel gemaakt met gekookte rijst en kokosmelk, met verschillende ingrediënten zoals aardappelen, curry en bonen. Het eten kan warm of koud worden geserveerd. Je kunt het eten als snack of bij een broodje.

Roti (Callaloo) en andere snacks en bijgerechten

Roti (in het Engels ook Callaloo genoemd) is een zeer gebruikelijk bijgerecht in vele delen van de wereld. Het woord roti verwijst naar het feit dat het plat en rond is. De roti is een hoofdvoedsel in vele delen van het Indiase subcontinent en Oost-Afrika. In Suriname is het niet zo gebruikelijk als in andere delen van het Caribisch gebied. De roti wordt gemaakt van cassavemeel (een knol), kokosolie, zout en water. De roti kan rond, vierkant of driehoekig zijn. Hij wordt geserveerd met curry, stoofschotels, groenten en vlees.

Conclusie

Nu je weet wat je in Suriname kunt eten, hopen we dat je er snel naartoe gaat! Het diverse landschap, de rijke cultuur en het heerlijke eten maken dit een geweldige bestemming voor reizigers. Van de waterrijke kustgebieden tot het tropische regenwoud, het land biedt zoveel verschillende ervaringen.

Probeer tijdens je bezoek zeker enkele van de traditionele gerechten die deel uitmaken van de cultuur. U kunt proeven van de gevarieerde keuken die al eeuwenlang deel uitmaakt van de culinaire tradities van het land. U zult niet alleen genieten van het eten, maar ook van de mensen en de cultuur waaruit Suriname bestaat.