Home » Blogging » Surinaams in Rotterdam: hoe zij zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur

Surinaams in Rotterdam: hoe zij zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur

surinaams in rotterdam

Rotterdam is een levendige, kosmopolitische stad met grote gemeenschappen van mensen uit de hele wereld. Binnen deze diversiteit hebben veel etnische groepen zich in de stad gevestigd om een nieuw leven en nieuwe kansen na te streven. Een van deze groepen is de Surinaamse gemeenschap, die al meer dan 150 jaar aanwezig is. De Surinaamse gemeenschap in Rotterdam varieert van geschoolde arbeiders tot kleine ondernemers en studenten. De meeste Surinamers in Rotterdam wonen in het zuidwesten van de stad langs de Nieuwezijds Voorburgwal of in de wijk De Pijp. De eerste Surinaamse immigranten arriveerden in Rotterdam tijdens het Nederlandse koloniale bewind tussen 1816 en 1831. Na de onafhankelijkheid kwam er een nieuwe migratiegolf op gang door de economische groei en investeringen in landbouw, infrastructuur en industrie. Het merendeel van deze migranten kwam uit Paramaribo en had kennis die nuttig was voor ondernemers die bedrijven wilden starten of hun bestaande bedrijven wilden verbeteren. Tegenwoordig wonen er ongeveer 55.000 Surinamers in Rotterdam (1). Zij leiden een divers leven omdat sommigen blijven assimileren in de Nederlandse samenleving terwijl anderen hun culturele tradities hebben behouden zoals het spreken van Creoolse dialecten, het vieren van Hindoeïstische feesten en het hebben van familiebanden in het hele land. Lees verder voor meer informatie over hoe deze mensen zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur.

Nederlandse taal en onderwijs

Surinamers in Rotterdam gebruiken de Nederlandse taal om met elkaar en met Nederlanders te communiceren. De meeste Surinamers hebben een goede kennis van het Nederlands, maar er zijn er ook die moeite hebben met de taal. De meeste Surinamers in Rotterdam hebben Nederlandse taallessen gevolgd om hun taalvaardigheid en spreekvaardigheid te verbeteren. De meeste Surinaamse kinderen leren Nederlands als eerste taal vanaf zeer jonge leeftijd; en de meeste Surinaamse kinderen die naar Nederlandse scholen gaan hebben een goede beheersing van het Nederlands en zijn in staat om vloeiend in het Nederlands te communiceren. Net als alle andere immigranten kunnen sommige Surinamers echter niet zo vloeiend Nederlands spreken als ze zouden moeten.

Werkend leven

Surinamers zijn meer geïnteresseerd in het bedrijfsleven dan in de traditionele beroepen van landbouw en handel. Veel Surinaamse ondernemers houden zich bezig met handel en industrie. Surinaamse bedrijven op het gebied van handel, groothandel, detailhandel en dienstverlening zijn op veel plaatsen in Rotterdam te vinden. Er zijn bijvoorbeeld veel supermarkten en restaurants die eigendom zijn van Surinamers. Ook veel dienstverlenende bedrijven, zoals schoonmaak- en bouwbedrijven, zijn in handen van Surinamers.

Eten, festivals en feestdagen

Veel Surinamers in Rotterdam vieren en beoefenen hun culturele tradities, inclusief hun religieuze feesten en voedsel. Surinamers eten en drinken ook vaak in dezelfde Nederlandse restaurants en bars als andere Nederlanders. De meest traditionele gerechten zijn de roti, curry en vleesgerechten, terwijl de populairste dranken bier en sjenap zijn. Surinamers vieren ook andere culturele activiteiten zoals voetbalwedstrijden, bruiloften en culturele festivals.

Conclusie

De Surinamers in Rotterdam zijn een diverse groep mensen die al vele generaties in de stad wonen. Sommigen beoefenen nog steeds hun tradities, terwijl anderen zich hebben aangepast aan het Nederlandse leven. Sommige Surinamers in Rotterdam hebben succes geboekt in het bedrijfsleven en zijn erin geslaagd te integreren in de Nederlandse samenleving. Over het algemeen hebben Surinamers in Rotterdam zich goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving en een hoog niveau van sociaal en economisch welzijn weten te bereiken. De Surinaamse gemeenschap vormt hierop geen uitzondering.