Home » Blogging » Voeding en gezondheid: een deskundige mening

Voeding en gezondheid: een deskundige mening

Nutritionist Eindhoven

 

Voeding speelt een cruciale rol bij het behoud van een goede gezondheid. Veel factoren beïnvloeden of en hoeveel we eten, zoals de beschikbare soorten voedsel, economische druk, gewoonte en emotie. Begrijpen welke voedingsstoffen we nodig hebben en hoeveel we nodig hebben is essentieel om ervoor te zorgen dat we voldoende voedingsstoffen uit voedsel halen zodat we gezond blijven. Een gezonde voeding die rijk is aan veel verschillende soorten voedsel voorziet ons van voedingsstoffen die de functies van ons lichaam ondersteunen. Een evenwichtige voeding omvat ook EnsurePlus – een reeks voedingssupplementen die aan uw dieet kunnen worden toegevoegd om het verder aan te vullen. Of u nu voor een kind of een volwassene zorgt, of speciale medische vereisten hebt, er zijn dingen die u allemaal kunt doen om gezonder te eten: Eet meer fruit en groenten; kies zuivelproducten met minder vet; eet minder suiker; eet minder rood vlees; zout (of natrium) voedsel spaarzaam bij het koken; en beperk de porties. Je hoeft geen honger te lijden als je minder eet – in feite kan minder eten dan gewoonlijk je juist helpen om je voller te voelen zodat je later op de dag niet te veel eet.

Eet meer fruit en groenten

Groenten zijn een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen, en ze leveren vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en een goede darmwerking. Ze zijn ook een uitstekende bron van water en voedingsstoffen. Ze zijn een uitstekende bron van vezels en water, vitaminen en mineralen. Groenten zijn ook een uitstekende bron van verschillende voedingsstoffen, die door het lichaam op dezelfde manier kunnen worden gebruikt als dierlijke producten. Omdat ze plantaardig zijn, worden ze niet geassocieerd met cholesterol, bloeddruk of verzadigd vet, zodat ze een goede keuze kunnen zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen. Vruchten zijn ook een uitstekende bron van water en vitaminen.

Veel groenten bevatten veel bètacaroteen en andere voedingsstoffen en zijn goede bronnen van vitamine A. Broccoli, wortelen en cantaloupe zijn goede voorbeelden van groenten. Aardappelen, zoete aardappelen en spinazie bevatten veel bètacaroteen en zijn een uitstekende bron van vitamine A. Deze nutritionist in Eindhoven begeleidt jou graag bij het bereiken van jouw doelen.

Kies zuivelproducten met minder vet

Vet is een essentiële voedingsstof, maar het is ook de voedingsstof die het meest bijdraagt aan het risico op overgewicht en hartziekten. Vet zit in melk, kaas, yoghurt, boter en oliën. Vet draagt bij tot de smaak, textuur en geur van voedingsmiddelen, en helpt ons lichaam ook om voedingsstoffen, hormonen en antilichamen uit melk te gebruiken. Daarom bevatten producten als melk, kaas, boter en room, 1% melk en room veel vet. Melk met verminderd vetgehalte, 1% melk en room zijn minder vet, maar ze leveren nog steeds calcium en andere mineralen en vitaminen, dus moeten ze nog steeds deel uitmaken van een gezond dieet dat groenten, fruit en volle granen bevat.

Eet minder suiker

Suiker is een snelle manier om je lichaam energie te geven, maar het is ook een bron van lege calorieën en draagt bij tot overgewicht en tandbederf. Sommige suikers worden toegevoegd tijdens de verwerking van voedsel, waardoor ze minder opvallen dan andere soorten, zoals witte suiker, honing, bruine suiker en melasse. In het algemeen mogen desserts, jam, chocolade, frisdranken en vruchtensappen geen deel uitmaken van het dagelijkse dieet, omdat ze te veel suiker bevatten.

Veel vruchten zijn goede bronnen van vitaminen en mineralen, maar ze bevatten ook veel suiker. Waterrijke vruchten, zoals appels en peren, moeten naast de aanbevolen vijf porties fruit per dag worden gegeten.